PoxClin™ bij waterpokken

waterpokken zwangerschap zwanger

Zwangerschap & zwanger zijn

Is besmetting met waterpokken gevaarlijk als je zwanger bent?


De vrees voor besmetting tijdens de zwangerschap is meestal niet nodig. Je kunt in principe maar één keer in je leven waterpokken krijgen. Heb je het ooit gehad, dan is er geen enkel risico voor jezelf of voor je baby. Ook als je nooit eerder waterpokken hebt gehad, heb je voldoende antistoffen aangemaakt en is de kans dat je immuun bent (en hiermee ook je nog ongeboren kindje) 95%. Infecties met waterpokken tijdens de zwangerschap zijn dan ook zeldzaam.

Mocht je tijdens de zwangerschap toch waterpokken krijgen, neem dan contact op met je huisarts. Zelf zul je wat zieker zijn dan een kind. Ook kun je hoge koorts krijgen. Omdat koorts weeën en daarmee een vroeggeboorte kan opwekken, is het belangrijk de koorts te temperen. Of je baby ook risico’s loopt, hangt af van hoe lang je al zwanger bent:

Besmetting voor de 16e week van de zwangerschap
Krijg je voor het eerst waterpokken in de eerste zestien weken van je zwangerschap, dan kunnen er afwijkingen bij je kindje ontstaan. Je kunt dan tussen de 20 en 22 weken een uitgebreide echo laten doen om te onderzoeken of alles goed is met je baby.

Besmetting na de 16e week en ruim voor de bevalling
In deze periode veroorzaakt jouw besmetting geen blijvende schade bij je kindje. Je baby kan in de baarmoeder wel waterpokken ontwikkelen, maar houdt hier niets aan over.

Besmetting 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen na de geboorte
In deze periode kan het virus je baby erg ziek maken. Krijg je voor het eerst waterpokken en ben je dicht bij de uitgerekende datum, dan kun je antistoffen toegediend krijgen. Deze antistoffen passeren de placenta en beschermen je kindje. Krijg je waterpokken tijdens de bevalling of net na de geboorte van je kind, dan moet je baby direct behandeld worden.

top

Meer info over waterpokken bij zwangerschap.

KidsClin Waterpokken

Direct effectief èn verlichting van de jeuk

Lees verder

PoxClin bestellen